VOLUNTARIAT INTERNACIONAL
El dimecres 23 de març del 2022, l’entitat Deixant Empremta va fer una xerrada sobre mobilitat internacional per a joves en el marc de la 30a Fira de l’Estudiant. En aquest vídeo pots trobar les oportunitats que té el jovent per realitzar estades de mobilitat internacional, com per exemple el voluntariat europeu, els camps de treball, els intercanvis juvenils o les brigades internacionals. També hi aconseguiràs algunes eines sobre com buscar aquestes oportunitats i com dur a terme els tràmits.
ESTUDIAR A L’ESTRANGER
Estudiar una temporada a l’estranger pot ser una experiència personal, cultural i vital molt enriquidora. Pots fer una estada curta o un curs intensiu en un altre país, però també tot un cicle d’estudis. Universitats, centres d’investigació i recerca, institucions i corporacions públiques i privades et posen a l’abast recursos, programes i iniciatives per a afavorir la mobilitat i l’intercanvi d’estudiants. Molts d’aquests programes inclouen allotjament, un curs intensiu de l’idioma i, de vegades, la possibilitat de fer pràctiques laborals o d’investigació remunerades. Troba més informació aquí.
Convalidació d’estudis
El SARU és un servei que informa i acompanya, de forma personalitzada, en el procés de reconeixement de titulacions universitàries estrangeres que han de tenir efectes a l’Estat espanyol. Ara però, atesa la demanda creixent actual, també ofereix assessorament a persones que volen emigrar a l’estranger, sobre els tràmits necessaris per acreditar o legalitzar titulacions emeses al nostre país. Per a més informació podeu consultar el següent enllaç
TREBALLAR A L’ESTRANGER
Anar a treballar a l’estranger potser una experiència personal molt enriquidora, però segur que et crea molts dubtes: quines feines pots fer a l’estranger?, quina documentació i quins tràmits calen?, com pots trobar feina i on?, quins recursos en línia pots consultar?
Consulta diferents recursos en línia aquí
Si t’has plantejat aquest repte pots consultar també la guia jove “Treballar a l’estranger” de l’Oficina Jove del Barcelonès.
Si ja t’has decidit per un destí i vols saber quines ofertes d’ocupació pots trobar-hi, consulta el web del SEPE
La xarxa EURES porta a terme activitats d’intermediació laboral i també d’informació, orientació i assistència a persones demandants d’ocupació interessades en la mobilitat.
- Processos de selecció
- Processos de selecció oberts a Catalunya
Procés de selecció de personal professional per treballar a Baden- Würtemberg (Alemanya).
Les persones interessades han d’enviar el CV i la carta de presentació (format Europass) a l’adreça de correu electrònic mobilitat.cat-bw@gencat.cat.
Trobaràs tota la informació en aquest document
Des del lloc web del SEPE es poden consultar les ofertes de feina i els processos de selecció per treballar a Europa que es fan a tot el territori espanyol.
Ajuts a la mobilitat
Perquè et sigui més fàcil realitzar la teva experiència a l’estranger, consulta els ajuts als ciutadans i ciutadanes de la UE que han decidit marxar a treballar a un altre país europeu.
Pràctiques laborals
- TLN Mobilicat, un programa per a millorar el teu perfil professional i les teves competències personals clau, realitzant períodes de pràctiques formatives a empreses públiques i privades de la Unió Europea.
- Eurodissea, un programa d’intercanvi a l’estranger que ofereix pràctiques de 3 a 7 mesos als joves d’ entre 18 i 30 anys que estan cercant feina.
Europass
Vols fer l’Europass? Aquí pots crear-lo i veure alguns exemples que et poden ajudar.
Viatgeteca
Si vols emprendre un viatge a l’estranger és molt important que disposis de tota la informació que t’ajudi a planificar-lo. En aquest web trobaràs tot un seguit de recursos que et poden ser de molta utilitat: documentació i canvi de moneda, informació sobre vacunacions i assistència mèdica durant el viatge, recomanacions de seguretat, dormir a un bon preu i transports, viatjar amb mobilitat reduïda, recursos pràctics
Intercanvis
Vols conviure amb joves o famílies d’altres països? En aquest apartat trobaràs més informació. N’hi ha de tot tipus i durant tot l’any. Els intercanvis són organitzats per les administracions públiques, associacions i entitats diverses.
Intercanvis de grups de joves (ERASMUS+ / JOVENTUT EN ACCIÓ)
El programa Erasmus+ / Joventut en Acció de la Unió Europea promou la tolerància i la solidaritat entre els joves i vol fer créixer la comprensió de la diversitat cultural d’Europa. Inclou accions com els intercanvis Joventut amb Europa, que afavoreix la mobilitat juvenil, l’aprenentatge intercultural i l’esperit emprenedor.
Per a més informació:
Viatges solidaris
Coneixes les diferents propostes que cada any presenten les ONG per tal que els joves puguin dur a terme unes vacances solidàries?. N’hi ha de molts tipus: viatges de turisme responsable, estades solidàries, camps de treball i brigades internacionals.
Abans d’emprendre aquest viatge, la majoria d’ONG ofereixen una formació especialitzada i de caràcter obligatori amb la finalitat d’aprofundir en la realitat del Sud, conèixer els objectius de les organitzacions, i diferents sinergies amb la finalitat de propiciar la convivència i la cohesió de l’equip.
Entitats que organitzen aquestes vacances solidàries amb compromís social:
Camps de treball internacionals
Aquests camps de treball es realitzen en el país que s’indica en cada cas i estan organitzats per entitats i associacions del país on es fa el camp de treball
Voluntariat internacional
En l’actualitat hi ha diferents programes que et conviden a participar en tasques solidàries a l’estranger.
Carnets
Si tens previst viatjar per Catalunya o a l’estranger és important que coneguis l’existència de diferents carnets (EYCA, carnet internacionals de viatge i carnet internacional d’alberguista..) que et permetran obtenir descomptes (allotjament, transport, museus, restaurants,…). A més a més, si ets estudiant universitari/ària consulta a la teva universitat els avantatges de què pots gaudir.
Des de l’Oficina Jove te’l tramitem. Vine a veure’ns, i t’informen dels seus avantatges.